Wykonuje prace związane z utrzymaniem porządku i obsługą gości w hotelach, pensjonatach czy ośrodkach wypoczynkowych. Zawód ten jest dla kobiet i mężczyzn, osób wytrzymałych fizycznie, spostrzegawczych, dokładnych i odpowiedzialnych, potrafiących podporządkować się przełożonym.

Warunki pracy

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach i pensjonatach na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej itp. Posługuje się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługuje wyposażenie techniczne sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosuje środki utrzymania czystości. Prowadzi wstępną obróbkę owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów. Konserwuje bieliznę pościelową, stołową i odzież ochronną. Obsługuje urządzenia pralnicze, pielęgnuje trawniki, kwietniki i kwiaty doniczkowe.

Zadania zawodowe:

  • Wykonywanie prac porządkowych w części noclegowej hotelu;
  • Wykonywanie prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych;
  • Pielęgnowanie roślin ozdobnych, przyległych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych;
  • Wykonywanie drobnych napraw niewymagających specjalnych uprawnień;
  • Wykonywanie powierzonych zadań, zgodnie z aktualną sytuacją w hotelu, w zależności od liczby gości, liczby obecnych pracowników;
  • Podejmowanie współpracy z zespołem roboczym odpowiedzialnym za utrzymanie hotelu w czystości i porządku zgodnie z przyjętymi standardami;
  • Ocenianie jakości wykonywanej pracy własnej;
  • Kontrolowanie pokoi hotelowych, pomieszczeń publicznych i magazynów pod względem czystości oraz stanu standardowego wyposażenia;
  • Przestrzeganie procedur zarządzania jakością świadczenia usług hotelowych.
Możliwości zatrudnienia
  • w hotelach, pensjonatach, motelach;
  • w gospodarstwach agroturystycznych;
  • w ośrodkach rehabilitacyjnych i wypoczynkowych;
  • w domach opieki społecznej;
  • wszędzie tam, gdzie jest baza noclegowa.