Przygotowuje różne potrawy, ciasta,
napoje i desery. Przechowuje żywność oraz wydaje potrawy i napoje.

Warunki pracy

Praca kucharza odbywa się w stałych godzinach, w systemie zmianowym. Przeciętnie wynosi od 6 do 9 godzin dziennie. Często może trwać od 12 do 16 godzin, także w niedziele i święta, dni wolne od pracy (np. przy przygotowywaniu przyjęć okolicznościowych, bankietów). Cały dzień będziesz pracować na stojąco, w pomieszczeniach zamkniętych o wysokiej temperaturze, wilgotności i hałasie.

Praca wymaga chodzenia, podnoszenia i przenoszenia np. ciężkich naczyń.

Jako kucharz wykonywać będziesz takie czynności jak:

  • Zabezpieczenie jedzenia i surowców przed zepsuciem,
  • Obróbka ręczna, mechaniczna i termiczna surowców,
  • Zestawianie posiłków i układanie prostego menu,
  • Kalkulacja sporządzonych potraw,
  • Obsługa narzędzi, maszyn i urządzeń do obróbki wstępnej surowców, obsługa chłodni, kuchenek elektrycznych i gazowych oraz zmywarki kuchennej.
  • Sporządzanie potraw, ciast, napojów i deserów
  • Dobór surowców i półproduktów wykorzystywanych do przygotowania potraw,
  • Przygotowywania różnymi technikami i metodami potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i jego przetworów, jaj, mąki, mięsa zwierząt, przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb,
  • Porcjowanie, dekorowanie, wykańczanie przygotowanych potraw (potrawy muszą być tak przygotowane by miały oprócz dobrego smaku apetyczny wygląd).
Możliwości zatrudnienia

Możesz szukać pracy w zakładach gastronomicznych, wszędzie gdzie prowadzone jest żywienie zbiorowe, tzn.:

  • w restauracjach (także tych hotelowych),
  • w stołówkach szkolnych,
  • w stołówkach internatów czy burs, itp.
  • w barach szybkiej obsługi i punkty małej gastronomii (pizzerie, budki z zapiekankami i kebabami przy dworcach PKS i PKP, bary mleczne, naleśnikarnie),
  • w firmach cateringowych.